arabisch_leren009014.jpg arabisch_leren009013.jpg arabisch_leren009012.jpg arabisch_leren004005.jpg arabisch_leren009009.jpg arabisch_leren009008.jpg
Groepscursussen
Les van een ervaren Arabist
Kleine groepen
Diverse niveaus
Met e-learning
Start 2x per jaar

Gesproken Arabisch of Formeel Arabisch?

Twee varianten van één taal

Kenmerkend voor het Arabisch is het bestaan van twee varianten van de taal, die behoorlijk van elkaar verschillen, maar beide door de meeste sprekers van het Arabisch gebruikt worden:

 

    Gesproken Arabisch: dit is de taal die mensen die Arabisch spreken als moedertaal leren en die zij in vrijwel alle situaties uit het dagelijks leven gebruiken. Je hoort Gesproken Arabisch ook in televisieseries, films en spontane gesprekken op radio en televisie. De taal wordt soms ook als geschreven taal gebruikt, vooral in informele briefjes en emails, in de sociale media en in reclames. Er is niet één Gesproken Arabisch, maar de taal verschilt per regio. Vormen van Gesproken Arabisch zijn bijvoorbeeld Marokkaans Arabisch, Egyptisch Arabisch, Syrisch Arabisch en Golf Arabisch. De variant van het Gesproken Arabisch die je in de groepscursussen van Arabix leert, is Egyptisch Arabisch, omdat deze variant door veel mensen gesproken wordt en ook buiten Egypte goed verstaan wordt.

 

    Formeel Arabisch of (met een andere term) Modern Standaard Arabisch: dit is de taal die mensen in Arabische landen vanaf de eerste klassen van de lagere school leren. Van niemand is het de moedertaal. Formeel Arabisch is de taal die men gebruikt voor de meeste geschreven uitingen van de taal: documenten, boeken, tijdschriften, kranten, websites, borden op straat en teksten op gevels. Daarnaast wordt Formeel Arabisch als gesproken taal gebruikt in journalistieke programma’s, nieuwsuitzendingen en documentaires op radio en televisie. De taal wordt door mensen in de Arabische wereld onderling niet in het dagelijks leven gesproken, maar veel mensen die Arabisch als moedertaal hebben, kunnen de taal wel gebruiken in een gesprek met iemand die Arabisch als tweede taal heeft geleerd. Het Modern Standaard Arabisch ligt ook heel dichtbij het Klassiek Arabisch, de taal waarin de Koran geschreven is.

 

Welk Arabisch moet ik kiezen?

Welk soort Arabisch je het best kunt leren, hangt af van wat je met de taal wilt gaan doen en van de herkomst van je gesprekspartners. Als het spreken van de taal in alledaagse situaties je voornaamste doel is en de mensen met wie je spreekt komen uit Egypte, dan ligt een cursus Gesproken Arabisch (Egyptisch) voor de hand. Als je gesprekspartners uit andere Arabische landen komen, ook dan kan een cursus Gesproken Arabisch (Egyptisch) nog steeds een goede keus zijn. Egyptisch Arabisch wordt in de meeste Arabische landen goed verstaan en veel alledaagse woorden uit het Gesproken Arabisch van de hele regio komen ook voor in het Egyptisch, maar niet in het Formeel Arabisch. Als je Arabisch wilt leren spreken, maar ook op den duur teksten wilt leren lezen zoals verhalen, krantenartikelen of misschien de Koran, dan is een cursus Formeel Arabisch voor jou het meest geschikt. Twijfel je, neem dan contact op met Arabix voor advies.

 

Welk soort Arabisch kan ik leren bij Arabix?

In de groepscursussen van Arabix leer je naast het Arabische schrift Gesproken Arabisch (Egyptisch). Als jeprivélessen volgt, kun je kiezen tussen Gesproken Arabisch (Egyptisch) en Formeel Arabisch (Modern Standaard Arabisch)

Terug naar het overzicht